• Verzending NL | BE
  • Ophalen in Arkel
  • Nieuwste producten
  • Scherpe prijzen
  • 085 130 54 77

Lawine safety materiaal huren

Bij Sportrental kan je snow safety materiaal huren zoals de lawine airbag of lawine pieper van het Franse merk Arva. Als je off-piste gaat skiën of snowboarden wil je uiteraard de risico’s zoveel mogelijk beperken. Dit kan nu voor een fractie van de nieuwprijs met de snow safety producten van Sportrental. Deze verhogen aanzienlijk je overlevingskans wanneer je in een lawine terecht bent gekomen. Bij Sportrental kan je zowel een lawine airbag als de zogeheten 3-eenheid huren. De 3-eenheid is de absolute basisuitrusting voor off-piste skiërs en bestaat uit een lawinepieper,-sonde & schep.

Lawine airbag huren

Bij Sportrental kan je Arva lawine airbags huren. Deze rugzakken zijn voorzien van een airbag, waardoor je bij een lawine op de sneeuw kunt blijven drijven. Het systeem bestaat uit een airbag die is voorzien van twee compartimenten. Hierdoor geeft de lawine airbag nog steeds voldoende drijfvermogen bij een eventueel lek. Als je aan de hendel trekt worden deze airbags opgeblazen door het perslucht systeem.

Overlevingskansen 

Het instituut voor sneeuw en lawine onderzoek in Davos heeft 167 lawines met in totaal 241 slachtoffers onderzocht. Van hen droegen 200 een lawine airbag. Van de 180 personen die de airbag hebben opgeblazen overleefden 177 personen de lawine.

Werking lawine airbag

Een lawine airbag zorgt ervoor dat je bij een lawine bovenop de sneeuw blijft drijven. Dit komt doordat je volume wordt vergroot en je gewicht wordt verlaagd. In onderstaand filmpje wordt de werking van de Arva lawine airbag verder toegelicht.

Vliegen met een lawine airbag

Tijdens het vliegen met de lawine airbag is het belangrijk dat je de met perslucht gevulde cylinder uit de airbag haalt. Deze stop je vervolgens apart bij je bagage. Eventueel kan je er nog een briefje bij doen om duidelijk te maken waarvoor de rugtas met cylinder bedoeld is. Bij vluchten naar Amerika mag de cylinder helemaal geen lucht bevatten. Hou er dus rekening mee dat je ter plekke in Amerika een losse cylinder moet bij huren.

Lawine 3-eenheid

De zogeheten 3-eenheid is de basisuitrusting voor het off-piste skiën en bestaat uit de lawinepieper, sonde & schep. Bij Sportrental verhuren we de Arva Neo+ pieper in combinatie met een lawine sonde en de lawine schep. Een lawinepieper is een apparaat die zowel radio-golven kan zenden als ontvangen. Hierdoor kan je bij een lawine niet alleen gevonden worden, maar kan je ook zelf op zoek naar personen die onder een lawine bedolven zijn. Lawinepiepers worden in de volksmoment ook wel ‘Pieps’ genoemd. De lawinepieper zendt uit op een frequentie van 475 kHz. Alle piepers werken op dezelfde frequentie, waardoor ze ook met andere merken werken.

Een lawinepieper wordt onder de kleding gedragen. Een holster hiervoor wordt meegeleverd. Lawinepiepers worden door iedereen gebruikt die zich buiten de gecontroleerde piste begeeft. Een filmpje over de Arva lawinepieper vind je hieronder.

Lawine sonde

Samen met de lawinepieper & schep wordt de sonde meegeleverd. Als je met de lawinepieper een persoon gelocaliseerd hebt kan je met de lawine sonde de exacte locatie vast stellen. Oneerbiedig wordt dit ook wel de ‘prikstok’ genoemd. De sonde is 2,40 meter lang, waardoor je ook in diepere sneeuw iemand kan terug vinden.

Sneeuwschep

De 3-eenheid is niet compleet zonder de sneeuwschep. Met deze schep kan je iemand uit de sneeuw graven. De schep is compact en gemaakt van aluminium voor een licht gewicht en waardoor je makkelijker door dichte sneeuw heen kunt scheppen.