Off-piste
De laatste jaren is off-piste skiën en snowboarden in populariteit enorm toegenomen. Door de steeds drukker wordende pistes en verbetering van de materialen kiezen er steeds meer wintersporters voor om off-piste te gaan. Voorheen gingen vooral de ervaren rijders off-piste die zich vaak al bewust waren van de gevaren hiervan. Door het ski-ongeluk van Prins Friso zijn zich steeds meer mensen hiervan bewust geworden. Om de risico’s van het off-piste skiën zoveel uit te sluiten kunnen de zogenaamde snow safety materialen gebruikt worden zoals een lawinepieper en een lawine airbag. De lawinepieper maakt deel uit van de 3-eenheid. Deze bestaat naast de lawinepieper ook uit een lawinesonde en sneeuwschep. Uit onderzoek blijkt dat je overlevingskansen hiermee aanzienlijk worden verhoogd.
Lawine airbag
Een lawine airbag vergroot de kans dat je een lawine overleeft enorm. Maar hoe werkt dat dan? Als de airbags zijn opgeblazen ben je een groter ‘brokje’ in de sneeuw. Hierdoor is de kans een stuk groter dat je op de sneeuw blijft drijven in plaats van dat je eronder bedolven raakt. Dit is gebaseerd op het principe dat in een bewegende massa grote delen komen boven drijven en kleine delen naar de bodem zakken. Op het moment dat je in de lawine terecht komt trek je aan de hendel van de lawine rugzak. Door het met perslucht gevulde patroon worden de airbags in een paar seconden opgeblazen. Dit is goed te zien in onderstaand filmpje.
Vliegen met een lawine airbag Als je gaat gaat vliegen met een lawine airbag is dat geen probleem. Zorg er wel voor dat je de cylinder uit de rugzak haalt. Je kan er eventueel een briefje bijvoegen waarin je duidelijk maakt waarvoor de materialen bedoeld zijn. In de praktijk hebben wij hier zelf nog geen enkel probleem mee gehad.
Lawine pieper
Een lawine airbag maakt het gebruik van een lawinepieper niet overbodig. De lawinepieper maakt samen met de sonde en schep deel uit van de 3-eenheid. Dit behoort tot de basisuitrusting van off-piste skiërs en snowboarders. Een lawinepieper zorgt ervoor dat als je bedolven ligt onder de sneeuw terug gevonden kan worden. Daarnaast kan je ook zelf met een lawinepieper personen terug vinden in de sneeuw.
Een lawinepieper kan radiogolven uitzenden en ontvangen. Standaard is de pieper ingesteld op zenden. Als je de pieper instelt op ontvangen kan je andere bedolven personen terug vinden. Mocht je deze gevonden hebben dan gebruik je de sonde om de exacte locatie vast te stellen, vervolgens kan je met de sneeuwschep deze persoon bevrijden.
Hoe werkt een lawine pieper?
Stap 1
Als je de lawinepieper omdoet staat deze standaard ingesteld op zenden. De pieper zendt dan een niet hoorbaar signaal uit, waarmee andere jou kunnen terug vinden in de sneeuw.
Stap 2
Mocht er iemand anders onder de sneeuw bedolven raken zet je de pieper op ontvangen. Hiermee kan je het radio signaal opvangen van de pieper die bedolven ligt.
Stap 3
Loop met de pieper bewegend van links naar rechts naar de locatie waarvan jij denkt dat de persoon bedolven ligt onder de sneeuw. Als je eenmaal het signaal hebt opgevangen van de andere pieper ga je de exacte locatie vast stellen. Kijk op het scherm van de pieper en loop in de richting van de pijl. Als je de persoon nadert wordt het getal op de pieper steeds kleiner. Bij het laagste getal hou je de pieper zo dicht mogelijk bij de grond. Vervolgens prik je met de sonde in de sneeuw om de exacte locatie vast stellen. Hierna kan je met de sneeuwschep gaan graven.

Voordelen van lawine materiaal huren bij Sportrental
- Huur voor een fractie van de nieuwprijs
- Altijd het nieuwste materiaal
- Rechtstreeks verzonden met pakketpost
- Track en tracé code
- Gratis retourneren met het meegeleverde retourlabel
- Na afspraak ook zelf af te halen
- Huren voor een fractie van de nieuwprijs
- Zowel lawine airbags als lawine piepers te huur